Уганда е 11-тият производител на кафе в света

Уганда е 11-тият производител на кафе в света

Уганда е 11-тият производител на кафе в света

Кафе Робуста е местно за Уганда ,където все още расте диво на места.Нищо чудно ,че Уганда е вторият най-голям износител на кафе Робуста в света.

АРАБИКАТА е внесена в Уганда през 1900г. и по голяма част от нея сега се отглежда в подножието на планината Елгон.Около 3 милиона севейства разчитат на сектора на кафе за доходи.Произвеждат се някои Арабика,включително сортовете Typica и SL .Както за Арабика ,така и за Робуста новите практики за производство и преработка повишават качеството на  кафето.Робустата която обикновенно се смята за по ниска от Арабиката и традиционно се отглежда в низините ,тук където расте на 1500м.,  кафето се измива и не се обработва естествено ,тъй като качеството на кафето се подобрява ,така фермерите извличат ползи от добрите земеделски практики.

УГАНДИЙСКИ КАФЕ ФАКТИ:

-Процент от световния пазар: 2%

-Основен вид кафе:

80%РОБУСТА

20% АРАБИКА със своите разновидности TYPIKA,SL14,SL28,KENT

-Основна реколта:

Арабика от ОКТОМВРИ-ФЕВРУАРИ

Робуста през цялата година ,но пикът е НОЕМВРИ-ФЕВРУАРИ

-Процес на обработка: Мит и Натурален

-Уганда е 11-тият производител на кафе в света

 

BUGISU малките стопани на Bugisu и Maunt Elgon са разположени над 1600-1900м надморска височина и произвеждат измити Арабики с тежки текстури и сладки и шоколадови аромати.

LAKE VICTORIA BASIN Робустата расте добре в глинести -богати на глина почви ,така че рйонът около басейна на езерото Виктория е много подходящ.Също така високата надморска височина повишава киселинноста и добавя сложност в текстурите на кафето.

WESTERN REGION заснеженият връх Rwenzori на запад е дом на естествено обработените Арабики на Уганда ,известни като “наркотици” .Кафетата могат да бъдат винени ,с плодови нотки и добра киселинност.

Natural Robusta в Уганда наричат измитите кафета “wugas” ,а естествено преработените кафета “drugars”

Уганда е 11-тият производител на кафе в света

УГАНДИЙСКИ КАФЕ ФАКТИ:

BUGISU

LAKE VICTORIA BASIN

WESTERN REGION


Няма добавени продукти в тази категория.