Танзания е 18-тият производител на кафе в света

Танзания е 18-тият производител на кафе в света

Танзания е 18-тият производител на кафе в света

Ароматите на Танзанийското кафе могат да се разделят между тежки и сладки на естествено обработени Робуста и Арабика намиращи се в  близост до езерото Виктория и измити Арабики с аромати от ярки цитросови плодове в останалата част от страната. 

Кафето е внесено в Танзания от католически мисионери през 1898г.Днес Танзания отглежда по малко Робусти и повече  Арабика със своята разновидност на сортове Burbon,Kent,Nyassa и известната Blu Mauntain.Танзания е предразположена към отглеждане на диво разтящи дървета които от производство на 534 000 чувала през 2011г стигат до 1 милион чувала през 2012 г.Около 20 на сто от приходите за износ на Танзания идват от кафето.Добивът на плодове от едно дърво е нисък ,което допринася за други нарастващи предизвикателства ,като например ниските цени и липсата на обучение и оборудване.Почити всичкото кафе се отглежда от дребни стопани в семейни ферми.Около 450 000семейства участват в отглеждането на кафе ,а в кафе индустрията като цяло работят около 2,5 милиона души.Както и в някои други африкански страни ,кафето се продава на търг ,но има “директен” прозорец отворен за купувачите,които желаят да купят от самите износители.Този прозорец позволява по-висококачествените кафета да бъдат възнаградени с по-висока цена ,създавайки устойчив цикъл на производство в дъгосрочен план.

БЕРИТБА черешите узряват с различна скорост.Събирачите се връщат към едно и също дърво по няколко пъти за събиране на узрелите череши.

ТАНЗАНИЙСКИ КАФЕ ФАКТИ

-Процент от световния пазар: 0.6%

-Основен вид кафе:

   70%АРАБИКА със своите разновидности Burbon,Kent,Nyassa и Blu Mauntain

   30% РОБУСТА

-Основна реколта за

   АРАБИКА от ЮЛИ – ФЕВРУАРИ

   РОБУСТА от АПРИЛ – ДЕКЕМВРИ

-Процес на обработка за:

   АРАБИКА -  Мит 

   РОБУСТА – Натурален

-Танзания е 18-тият производител на кафе в света

KAGERA AND BUKOBA са на северозапад от езерото Виктория ,произвеждат кафе Робуста ,което в тези райони се обработва най-вече естествено и представлява около 25 на сто от производството на кафе в Танзания .

KILIMANJARO AND ARUSHA в този район около планината поради голямата надморска височина и вулканичната почва са  предпоставка за производството на някои от най-добрите източноафрикански кафета.

USAMBA MOUNTAINS тези планини са част от източните ARE.Наскоро тук са открити два нови вида кафе ,което прави общия брой на танзанийските видове кафе до шеснадесет отлично откритие за проучване и опазване .

RUVUMA AND MBINGA в района на южните планини има голям потенциал за развитие и отглеждане на кафе.

MBEYA този район е от по нов в отглеждането на кафе .Голяма част от производството на кафе в този район е от по младо поколение производители.

Natural Robusta е с малки и кръгли зърна с прав израз в центъра ,като някои от тях са със заострени връхчета.

Robusta tree младите кафеени Робуста дървета растат на слънчева светлина в Танзания и имат широки листа.

Washed Kent сортът на кафе Арабика Kent е внесен от Индия и е засаден в цяла Танзания.

Bourbon,Kent,Blu Mountain са смес от ключови танзанийски сортове Арабика със сложни и богати аромати

Танзания е 18-тият производител на кафе в света

ТАНЗАНИЙСКИ КАФЕ ФАКТИ

KAGERA AND BUKOBA

KILIMANJARO AND ARUSHA

USAMBA MOUNTAINS

RUVUMA AND MBINGA

MBEYA


Няма добавени продукти в тази категория.