Етиопия е 5-тият производител на кафе в света

Етиопия е 5-тият производител на кафе в света

Етиопия е 5-тият производител на кафе в света

Сложния микс от видове и сортове ,които са местни за Етиопия придава на тези кафета своя потенциал за уникални аромати.Те се славят с необичайно отчетливи и елегантно флорални,билкови и цитросови нотки.Етиопия има биоразнообразие от видове и сортове които не се срещат другаде.

Етиопия е 5-тият производител на кафе в света често се приветства като родното място на кафе Арабика, проучванията сочат ,че Южен Судан може също да има правото да претендира за това звание. В Етиопия няма много ферми за кафе - те се наричат градина ,гора ,полугора или плантация. Около 15 милиона души участват в процеса на производство на кафе-от бране до износ. Кафето става диво произведено до голяма степен от стопанските производители, които го продават само за няколко месеца.Кафетата им се славят с необичайно вербални и цитросови нотки. Етиопия има биоразнообразие от видове и сортове ,които не се срещат другаде, като много от тях все още не са идентифицирани. Поради смесените сортове при отглеждане на кафе най добрите видове са от отглежданите сортове Heirloom-като Moka и Geisha.Кафеените зърна от Етиопия често нямат еднородност по размер и форма. Климатичните промени премахват генетичните ключове за оцеляване на дивите видове кафеени дървета. Огромната генетична гама от сортове Heirloom ще бъде от ключово значение за осигуряването на това ,което може да бъде бъдещето на кафето в световен мащаб.

Когато узряват кафеените череши се берат веднъж ,два пъти или три пъти седмично.

ЕТИОПСКИ КАФЕ ФАКТИ:

-Процент от световния пазар: 5%

-Основен вид кафе АРАБИКА със своите разновидности Native Heirloom Varities

-Основна реколта от ОКТОМВРИ – ДЕКЕМВРИ

-Процес на обработка: Мит и Натурален

-Продукция за 2012г. осем милиона чувала

Етиопия е 5-тият производител на кафе в света

LEKEMPTI,WELLEGA AND GIMBI тази зона произвеждат както мити така и естествено обработени кафета.Най-добрите селекции са по-пълни по текстура ,по-сладки и по-диви на вкус от Sidamo и Yirgacheffes.

LIMU AND DJIMMAH кафето от този район обикновенно се изнася като “Limu” когато е измито и “Djimmah” ,ако е естествено обработено. Като цяло кафето е по меко от кафетата на Sidamo и тук има по голям спектър от различни качества .

HARAR този район е сух горещ и е почити като пустиня, кафето произведено тук често има земен вкус.Най ценните зърна имат боровинков и плодов аромат.Почити цялото кафе Харар се обработва естествено.

YIRGACHEFFE тази малка площ в района на Sidamo отглежда едни от най-добрите кафета в Етиопия.Те често имат ярки лимонови нотки и флорални характеристики,с лека текстура и добре балансирана сладост.

SIDAMO буйната и зелена зона на Sidamo е разнообразна в пейзажа.В този район се произвеждат кафета с богата гама от сложни аромати-понякога плодови и цитрусови ,понякога орехови и билкови.

Washed Heirloom – ИЗМИТО НАСЛЕДСТВО ,когато се сортира ,измива доставя и пече добре ,ароматът на етиопското наследство е уникален и единствен и различен от останалите кафета

Natural Heirloom-ЕСТЕСТВЕН НАСЛЕДСТВЕН СВЯТ ,добре изсушени естествено обработени етиопски кафета имат почити тропически аромат наподобяващ плодове.

Ripening coffee cherries-ЗРЕЕЩИТЕ КАФЕ ЧЕРЕШИ, не всички кафе череши узряват наведнъж,така че берачите ги избират на око.

Washed Moka-ИЗМИТА МОКА ,необичаен сорт Heirloom.Зърната на кафе Мока са малки и кръгли.

Washed Geisha -ИЗМИТА ГЕЙША ,има флорални и елегантни аромати

Етиопия е 5-тият производител на кафе в света

ЕТИОПСКИ КАФЕ ФАКТИ

LIMU AND DJIMMAH

HARAR

YIRGACHEFFE

SIDAMO

LEKEMPTI,WELLEGA AND GIMBI


Няма добавени продукти в тази категория.